Чеканка виноградної лози, або карбування пагонів винограду.
Чеканка - це агротехнічний прийом з видалення здерев’янілих верхівок зелених виноградних пагонів у місці, що розміщується на два міжвузля нижче переходу в трав'янисту частину. При чеканці, за звичай над гронами залишають не менше 10-12 листків. Даний захід як правило виконується в кінці липня - початку серпня. Ним визначається ряд цілей. Насамперед, домагаються забезпечити підвищення врожаю і покращення якості ягід. Карбування пагонів сприяє їх кращому визріванню, на них краще закладаються плодоносні бруньки. Видалення частини зеленого приросту покращує вентиляцію всередині виноградних кущів і їх сонячний режим, що значною мірою перешкоджає розвитку хвороб.
Карбування пагонів винограду проводиться на зрошуваних виноградниках, на сильнорослих і пізніх сортах, на багатих ґрунтах і в дощові роки. У незрошуваних умовах карбування проводять на сильнорослих сортах і сортах зі слабким визріванням пагонів. На молодих виноградниках чеканку не проводять.
Для того, щоб вона була виконана з найбільшою ефективністю, дуже важливо визначити час проведення чеканки. Індикатором часу чеканки є випрямлення верхівки пагонів. Під час інтенсивного росту пагонів винограду верхівки у них сильно вигнуті. У міру згасання ростового процесу вони стають все рівніші, і нарешті вирівнюються. Під час інтенсивного росту пагонів їх карбувати не можна, оскільки можна досягнути протилежного ефекту, привівши до інтенсивного росту верхніх пасинків, що в свою чергу приведе до загущення крони кущів. Окрім цього можуть прорости зимуючі вічка в пазухах листків, що позбавить врожаю в наступному році. Пізнє карбування пагонів також буде не ефективним, оскільки ростові процеси на кущі припиняються.
Найкращим часом проведення карбування винограду буде проміжний період викривлення верхівок між зігнутим і вирівняним станом. У цьому випадку пасинки рости не будуть і пластичні речовини, що виробляються листям, будуть краще використані на побудову грон, визрівання пагонів і т.д. Також необхідно знати, що сорти винограду ростуть і дозрівають по-різному, і чеканку на них виконують у дещо різні терміни.
|